Ook in de digitale wereld – van een app tot website – willen we iedere doelgroep zo goed mogelijk bedienen. Zeker met een brede doelgroep zijn digitoegankelijkheid en inclusiviteit van groot belang. Een digitoegankelijke oplossing is door iedereen goed te gebruiken, ook door gebruikers met een visuele en/of lichamelijke beperking zoals (kleuren)blindheid, laaggeletterdheid, doofheid of slechtziendheid.
Vraag jij je wel eens af: 'is mijn app,game of website toegankelijk?' Bij DTT zorgen wij er graag voor dat jouw oplossing aan de digitoegankelijkheidsrichtlijnen voldoet, zoals deze staan beschreven in de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). We stellen vast wat de behoeftes zijn, waarna we de nodige aanpassingen doorvoeren en de gewenste oplossingen implementeren. Zo helpen we je de gehele doelgroep een optimale gebruikerservaring te bieden. Door bijvoorbeeld de website leesbaarheid te verbeteren, wordt ook de website toegankelijkheid verbeterd.
Hoe we te werk gaan voor digitoegankelijkheid, lees je op deze pagina. Meer weten? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.
Eerst bepalen we aan welke eisenniveau van de WCAG jouw oplossing dient te voldoen. Overheidsinstanties zijn gebonden aan ‘WCAG 2.1, niveau A + AA’, net als semi-publieke instanties, zoals ziekenhuizen, banken, woningcorporaties en telecombedrijven.
Wij bieden toegankelijk inzicht in de verschillende niveaus en delen een advies voor een aansluitend niveau. Hiervoor kijken we onder andere naar jouw doelgroep, stakeholders en type organisatie.
We voeren een quick scan uit op de huidige oplossing, van de code tot het ontwerp. Op basis van deze analyse komen we tot een onderbouwd advies voor wijzigingen en optimalisaties in lijn met het gestelde niveau van digitoegankelijkheid. Hierbij wordt er onder andere gekeken naar de kleuren en het contrast, de schermgrootte, lettertypes, de navigatie en de laadsnelheid.
Op basis van de analyse geven we advies op maat om jouw oplossing meer digitoegankelijk te maken. We geven duidelijk aan welke aanpassingen doorgevoerd dienen te worden om aan het gewenste niveau van de WCAG te voldoen.
Verder adviseren we over aanvullende aanpassingen en verrijkingen om iedereen binnen de doelgroep een verder optimale gebruikerservaring te bieden, bijvoorbeeld met een voorlees- of vertaalfunctie, of een aangepast lettertype voor mensen met dyslexie.
Onze bevindingen, de nodige verbeteringen én de gewenste aanpassingen, zetten we helder uiteen in een adviesrapport, inclusief een managementsamenvatting en een begroting op basis van een open calculatie.
Aan de hand van het adviesrapport en de begroting kunnen we samen prioriteiten stellen en een planning maken om de gewenste werkzaamheden uit te voeren.
Zodra we samen de prioriteiten hebben gesteld, kunnen we aan de slag met de verschillende verbeteringen en aanpassingen. Natuurlijk blijft de oplossing in de tussentijd gewoon live staan.
Werken jullie met eigen ontwikkelaars of met een andere ontwikkelpartij? Dan staan wij natuurlijk ook graag klaar om hen te ondersteunen.
We organiseren graag een kennissessie om het team op de hoogte te brengen van de eisen en mogelijkheden op het gebied van digitoegankelijkheid. Van code en design tot aan andere oplossingen die de gebruikerservaring kunnen verbeteren. Na de kennissessie weten jullie ontwikkelaars en ontwerpers precies wat er nodig is om de digitoegankelijkheid te blijven waarborgen.
Digitale toegankelijkheid betekent de mate waarin in een digitale oplossing toegankelijk is voor een gebruiker. Niet alle gebruikers zijn even digitaal kundig. Ook kunnen gebruikers worden uitgedaagd op het gebied van lezen of taal. Om al deze gebruikers goed te kunnen bedienen, is het belangrijk om een digitale oplossing zo toegankelijk mogelijk te maken.
Niet altijd, maar in veel gevallen is een goede digitoegankelijkheid inderdaad een vereiste. Bijvoorbeeld voor overheidsinstanties, maar ook semi-publieke instanties zoals ziekenhuizen, banken, woningcorporaties en telecombedrijven. In de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) staat beschreven aan welke eisen deze organisaties moeten voldoen.
Voor andere organisatie kan het optimaliseren van de digitoegankelijkheid een keuze zijn. Omdat zij hun oplossing zo inclusief mogelijk willen maken en hun hele doelgroep optimaal willen bedienen.
Digitoegankelijkheid omvat uiteenlopende aspecten, van code tot aan het ontwerp en alles daartussenin. Denk aan kleuren en contrasten, schermgroottes, de navigatie, de leesbaarheid van lettertypes, maar ook de laadsnelheid en andere technische aspecten die het gebruik kunnen belemmeren of bevorderen.
Daarnaast biedt de digitale wereld ook veel mogelijkheden om de ervaring van verschillende gebruikers te verbeteren. Denk hierbij aan voorlees- of vertaalfuncties, extra uitleg bij moeilijke begrippen of een speciale weergave van het scherm om de leesbaarheid voor mensen met dyslexie te bevorderen.
De kosten van een digitoegankelijkheids scan hangen volledig af van de oplossing, de doelstellingen, het niveau van de WCAG en de doelgroep. Tijdens een vrijblijvende kennismaking horen we graag meer over jullie organisatie en de oplossing, waarna we een indicatie van de kosten kunnen afgeven..
Van consultancy en code reviews, tot strategie, lancering en marketing. Met onze brede digitale dienstverlening helpen we je graag verder om jouw concept of oplossing te versterken.
Usablity testing leert ons wat gebruikers écht van jouw app, game en/of website vinden. Wat vinden zij goed en wat kan er beter of gebruiksvriendelijker? Op basis van hun feedback kunnen we de gebruikerservaring optimaliseren. Heel gericht en met zekerheid.
Lees meer
Van websites, serious games, apps tot aan bedrijfskritische oplossingen: de digitale wereld draait op code. Met een code review zorgen we ervoor dat de techniek van de oplossing aan alle kwaliteitseisen blijft voldoen.
Lees meer