Leestijd ca. 4 min.
Wat kost het nou om een app te maken? Vaak één van de eerste vragen die wij krijgen. Een vraag met meerdere antwoorden, want de kosten van het ontwikkelen van een app zijn afhankelijk van veel verschillende factoren.
In dit artikel lichten we deze factoren helder toe, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de kosten om jouw idee uit te werken in een toekomstbestendige en doeltreffende app.
Ook vertellen we je graag meer over ons ontwikkelproces en leggen we uit hoe je met een MVP (Minimal Viable Product) al de belangrijkste doelstellingen kunt behalen - binnen het gereserveerde budget.
Een app kan er soms nog zo simpel uitzien, maar het ontwerpen en ontwikkelen is al snel complex. Om een gebruiksvriendelijke app te ontwikkelen, waarmee gebruikers eenvoudig richting hun doelstellingen klikken en swipen, zijn heel wat expertises nodig.
Een strateeg helpt je om het doel scherp te stellen, waarna designers een doeltreffend concept ontwerpen. Vervolgens wordt de app geprogrammeerd, getest en geoptimaliseerd, waar diverse programmeurs en testers aan te pas komen.
Quality assurance engineers garanderen dat de app optimaal functioneert op verschillende platformen, zoals Android en iOS. De projectmanager zorgt ervoor dat de gehele ontwikkeling– van strategie, lancering tot aan de ondersteuning – soepel en naar verwachting verloopt.
Al deze experts zorgen er samen voor dat jouw idee wordt uitgewerkt in een gebruiksvriendelijke app, met slimme functionaliteiten die direct bijdragen aan het behalen van jouw doelstellingen.
❓Snel antwoord: wat kost een app? De kosten om een app te ontwikkelen hangen volledig af van de omvang en de complexiteit van de oplossing. Om je toch alvast een indicatie te geven, kun je denken aan een budget tussen de €15.000,- en €120.000,-. Hieronder lees je welke factoren een invloed hebben op het budget. |
De kosten van een app hangen af van diverse factoren, zoals de doelstellingen, de omvang en de complexiteit van de app. Ook de te gebruiken techniek, templates en tools zijn van invloed op de uren die nodig zijn om de app te ontwikkelen.
Je kunt een app zo groot en uitgebreid maken als je wilt, met verschillende functionaliteiten. Of je kunt eerst een app laten ontwikkelen met alleen de functionaliteiten die direct bijdragen aan het behalen van het belangrijkste doel. Zo’n doeltreffende eerste versie heet een MVP (Minimal Viable Product).
Wij raden onze opdrachtgevers altijd aan dat laatste te doen. Een MVP stelt je namelijk in staat om direct het gewenste resultaat te boeken en de investering (deels) al terug te verdienen. Ook biedt deze MVP ons de mogelijkheid de gebruikerservaring te testen en te optimaliseren. Vervolgens kunnen we de app verrijken met extra functionaliteiten, die bijdragen aan het behalen van secundaire doelstellingen. Zo bouwen we door richting versie 2.0 en versie 3.0.
Minimum Viable Product (versie 1.0)
Een volledig functionele versie met een optimale gebruikerservaring en een prachtig ontwerp, passend bij de doelgroep en in lijn met de huisstijl. De MVP is klaar om gelanceerd te worden en kan direct worden ingezet om de belangrijkste doelstellingen te behalen. Zo komen we kosteneffectief tot een lancering op korte termijn.
Advanced (versie 2.0)
Een doorontwikkelde MVP met verrijkende – en verrijkte - functionaliteiten om secundaire doelstellingen te behalen.
Premium (versie 3.0)
Een doorontwikkelde versie 2.0, passend bij nieuwe ambities en toekomstige doelstellingen.
Zodra we samen hebben vastgesteld welke functionaliteiten écht nodig zijn om het belangrijkste doel te bereiken, bepalen we de gewenste complexiteit van de desbetreffende functionaliteit.
Neem bijvoorbeeld een chatfunctie. Er kan gekozen worden voor:
Eén functie, meerdere uitvoeringen.
Samen bepalen we welke uitvoering van de functionaliteit in de eerste versie van de app gewenst of noodzakelijk is. In een volgende fase kan de functionaliteit eventueel verrijkt worden. Zo zorgen we ervoor dat er eerst alleen geïnvesteerd wordt in de functionaliteiten en uitvoeringen die het meeste resultaat opleveren.
Ook de keuze voor de techniek is van invloed op de prijs. Zo kan er gekozen worden voor een Native App, een Progressive Web App (PWA) of een Flutter app. De keuze voor de techniek hangt af van het project, de toekomstambities en het budget.
Alle technieken, tools en templates die wij inzetten bij het ontwikkelen van een app, zijn door ons uitvoerig getest en bewezen effectief. Wij geven je graag onafhankelijk advies en helpen je te bepalen welke technieken in jouw geval het beste ingezet kunnen worden om een doeltreffende en toekomstbestendige app te ontwikkelen.
Meer weten? Lees ook over Techniek: native, PWA, of toch Flutter?
Bij DTT vinden wij het belangrijk om onze opdrachtgevers te helpen hun gereserveerde budget écht zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten.
We delen het project daarom op in verschillende fases, zodat we met heldere inzichten een doeltreffende app kunnen ontwikkelen.
Zo helpen we je eerst te investeren in dat wat écht nodig is, waarna we je onderbouwd advies kunnen geven om de app te optimaliseren of door te ontwikkelen.
In een voortraject stellen we eerst het belangrijkste doel scherp. We bepalen de strategie met meetbare doelstellingen, we bedenken een concept en maken een eerste ontwerp. Er worden verschillende visuele stijlen ontworpen, passend bij de doelgroep en in lijn met de huisstijl.
Een volledig functioneel en interactief ontwerp (een prototype), stelt ons vervolgens in staat om de functionaliteiten en de gebruikerservaring te testen en te optimaliseren, nog voordat we de app daadwerkelijk ontwikkelen.
Zodra de strategie is bepaald en het functionele ontwerp staat als een huis, maken wij een transparante begroting op basis van open calculatie. In deze begroting nemen wij de belangrijkste functionaliteiten en customer journeys op.
Aan de hand van deze begroting kun je – in samenspraak met ons – duidelijke prioriteiten stellen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om eerst de belangrijkste functionaliteit te ontwikkelen en de meest voorkomende customer journey te optimaliseren.
Vervolgens kunnen we stap voor stap andere belangrijke functionaliteiten ontwikkelen en overige customer journeys optimaliseren.
Meer weten? Lees hoe wij met onze werkwijze samen komen tot een doeltreffende oplossing
Alle beslissingen tijdens het (door)ontwikkelproces worden gebaseerd op betrouwbare en zorgvuldig verkregen data. Ontwerpen en functionaliteiten worden aan uiteenlopende testen onderworpen. Zo kunnen wij je goed onderbouwd advies geven over mogelijke aanpassingen en verrijkingen, waarvan we zeker weten dat deze bijdragen aan het gewenste resultaat.
Met onze data- en test gedreven strategie helpen wij je het gereserveerde budget met zekerheid te investeren en de hoogste ROI (Return On Investement) uit je app te halen.
Zodra de app ontwikkeld is, zorgen we er natuurlijk voor dat deze optimaal blijft functioneren. We houden de app up-to-date, veilig en hosten deze op een betrouwbare – ISO gecertificeerde – server.
In het onderhoud en de managed hosting gaat natuurlijk ook tijd zitten, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de app, de platformen (iOS, Android, Web) en eventuele koppelingen.
Voor deze jaarlijkse onderhouds- en managed hostingkosten kun je uitgaan van ca. 15% van het ontwikkelbudget. Dit is slechts een inschatting. Uiteraard nemen wij een nauwkeurig kostenplaatje op in een persoonlijk voorstel.
Wil je dat wij je meer ondersteuning bieden en jou – en je team – helpen nóg meer resultaat uit de app te halen? Als strategisch partner maken we het team graag digitaal wegwijs en helpen we je de doelgroep te bereiken en te betrekken. Voor deze extra ondersteuning maken we aparte afspraken.
Een app laten ontwikkelen of wil je vrijblijvend sparren over jouw idee? Vertel ons meer over jouw plannen, wensen of uitdagingen. We denken direct mee en geven antwoord op je belangrijkste vragen. Neem vrijblijvend contact op.