Leestijd ca. 6 min.
Met ruim 350.000 gezondheids apps, waarvan bijna de helft van de Nederlanders er een of meer gebruikt, zijn gezondheids apps niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij (Patientline, 2019). Van gezondheids apps die zijn gemaakt voor de bestrijding van het coronavirus, tot gezondheids apps die bijdragen aan een gezonde levensstijl, de mogelijkheden zijn eindeloos. Misschien heb je zelf wel een idee voor een eHealth of gezondheids app en kwam je zo terecht bij dit artikel. Ter inspiratie delen we graag enkele voorbeelden van gezondheids apps welke zijn ontwikkeld door DTT.
Medische software en applicaties worden vaak gecategoriseerd onder de noemer: eHealth. eHealth draagt bij aan het ondersteunen en verbeteren van de zorg, zo kan eHealth bijvoorbeeld worden ingezet om processen te optimaliseren, communicatie te verbeteren of om de patiëntveiligheid te verhogen. eHealth zorgt daarnaast voor beter toegankelijke en kwalitatieve zorg en leidt tot meer zelf-regie voor patiënten. Bij DTT zijn we ervaren in het ontwikkelen van gezondheids apps, zo hebben we ons mogen inzetten voor onder andere het RIVM, Erasmus MC en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Onderstaand verstrekken wij tien voorbeelden van gezondheids apps in de zorg uit het portfolio van DTT.
In opdracht van de faculteit Behavioural Management and Social Sciences (BMS) van de Universiteit Twente, begon DTT aan de ontwikkeling van de Compas-Y Progressive Web App (PWA). Compas-Y is ontwikkeld om pas gediagnosticeerde kankerpatiënten een steuntje in de rug te geven. Dit wordt gedaan door middel van zes modules welke zijn verspreid over zes weken. Elke module bestaat uit reflectieve oefeningen, (psycho-educatieve) uitleg en audio oefeningen. Met behulp van de modules kunnen kankerpatiënten leren om te gaan met de (emotionele) gevolgen van een kankerdiagnose.
De Selfcare app geeft haar gebruikers grip op hun gezondheid, welzijn en vitaliteit. De eHealth app kan worden gekoppeld aan wearables en sensoren, zodoende geeft de Selfcare app een totaalbeeld van de gezondheid van de gebruiker: alle medische-, gezondheids,- en fitness gegevens worden verzameld op één plek. Selfcare integreert de verschillende metingen en is in staat om trends en verbanden tussen lifestyle en medische parameters te leggen. Dit leidt tot unieke inzichten en een nieuwe blik op de gezondheid en het gedrag van de gebruiker.
De ziekenhuisbedchecker is een spoedopdracht vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake de coronacrisis. De ziekenhuisbedchecker maakt de Nederlandse zorgcapaciteit inzichtelijk door een overzicht te tonen van beschikbare ziekenhuisbedden, verpleeghuisbedden en van de spoedeisende hulp. De ziekenhuisbedchecker is opgezet als Progressive Web App (PWA). Hierdoor presteert de oplossing goed op zowel mobiele apparaten als op laptops en desktops. Vanwege de coronacrisis zat er veel haast achter de ontwikkeling van de Progressive Web App, maar dit is DTT goed afgegaan. Lees hier de referentie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Bekijk hier de ziekenhuisbedchecker PWA.
Met de BreathBalanz methode kan je je ademhalingspatroon verbeteren in 80 dagen. Het beproefde trainingsprogramma van BreathBalanz bestaat uit twee ademhalingsoefeningen per dag gedurende 80 dagen. Een gebalanceerd ademhalingspatroon draagt bij aan een goede nachtrust en extra energie gedurende de dag. Elke week wordt de ademhaling gemeten en geregistreerd in de app middels een Bluetooth sensor welke om de middel wordt gedragen. Hierdoor kan je de vooruitgang zien én voelen.
Lees het artikel over BreathBalanz in de Telegraaf.
In opdracht van Arkin heeft DTT samen met JellinekMinnesota een app ontwikkeld voor oud-deelnemers van de Minnesotabehandeling: de JellinekMinnesota app. JellinekMinnesota biedt behandelingen aan voor mannen en vrouwen in Nederland met een alcohol-, drugs- en gokverslaving. De app wordt ingezet om oud-deelnemers van de Minnesotabehandeling met elkaar te verbinden, zodoende kunnen zij elkaar aanmoedigen en extra motiveren. Oud-deelnemers kunnen middels de app een buddy vinden om mee te praten en om status-updates mee te delen.
Download de JellinekMinnesota app op Android of iOS.
De Doula Bevallingscoach is ontwikkeld in samenwerking met vooraanstaande professionals uit de gezondheidszorg en kraamhulp, de app biedt daarom digitale ondersteuning tijdens de bevalling. De gezondheids app is ingesproken door verloskundige Marijke, met haar warme stem worden aanstaande ouders door de bevalling te geleid. De app is verkrijgbaar in acht talen en vele gebruikers hebben hun waardering over de app uitgesproken. De verloskundigen van het Geboortecentrum Amsterdam, bevelen de app aan én de app staat in de top 5 van nationale zwangerschapsapps. Daarnaast riep het Tijdschrift voor de Verloskundige Doula uit tot betrouwbare app.
Download de Doula bevallingscoach app op Android of iOS.
Met de Erasmus MC Clinical Challenge app kunnen geneeskundestudenten oefenen voor lichamelijke onderzoeken waarbij zij een diagnose moeten stellen. Hun kennis wordt op de proef gesteld door middel van multiple choice vragen en videofragmenten. Aan het eind van elke casus wordt een score berekend die de student kan vergelijken met zijn/haar eerder behaalde scores en die van medestudenten. De oplossing is in nauwe samenwerking met het Erasmus MC tot stand gekomen.
Download de Erasmus MC Clinical Challenge app op Android of iOS.
De E-Moodboard app biedt een veilige plek om emoties te verkennen. Met E-Moodboard kunnen gebruikers moodboards creëren op basis van zijn of haar gevoelens en kunnen zij hun emoties op een non-traditionele manier uiten. Dit zal leiden tot meer bewustwording van de emoties die de gebruiker voelt. Naast het creëren van moodboards, kunnen gebruikers ook moodboards delen met anderen. De E-Moodboard app maakt inzichtelijk of er patronen voorkomen in het gedrag van de gebruiker. Wanneer er patronen verschijnen en de gebruiker actie wilt ondernemen, biedt de app de optie om de emoties te delen met anderen en een lijst met organisaties die mogelijk kunnen helpen.
De iProvèn eHealth app is ontwikkeld in samenwerking met Masena Invest. De missie van Masena Invest is om mensen wereldwijd te helpen door hoogwaardige medische producten te ontwikkelen. De iProvèn eHealth app is via Bluetooth verbonden met de thermometer en bloeddrukmeter van Masena en staat in directe verbinding met een onafhankelijk patiënten monitoringssysteem. De iProvèn eHealth app verzamelt de data, waardoor de zorg aanzienlijk kan wordt verbeterd door patiëntinformatie beschikbaar te maken op een makkelijke en overzichtelijke wijze voor artsen.
De Zo Erg Nog Niet app werd ontwikkeld in samenwerking met professor Bohlmeijer, een hoogleraar geestelijke gezondheidsbevordering aan de Universiteit Twente. De app moedigt gebruikers aan om vanuit een ander perspectief te kijken naar zichzelf en de wereld om hun heen. De app leert de gebruiker om de focus op de positieve aspecten van het leven te leggen en motiveert de gebruiker om hun dankbaarheid voor het leven te trainen. Dit wordt gerealiseerd door middel van dagelijkse oefeningen die ervoor zorgen dat de gebruiker leert om het positieve in negatieve gedachten te zien. Daarnaast kan de gebruiker dankbaarheidsfoto's toevoegen van momenten waarin de gebruiker zich dankbaar voelde en ontvangt de gebruiker elke ochtend een inspirerende citaat over dankbaarheid.
Heb je een idee voor een eHealth of gezondheids app? Dan gaan we graag met jou rond de tafel om jouw app idee vorm te geven. Laten we samen de Nederlandse samenleving gezonder maken, met jouw app idee onze expertise. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Wil je graag nog meer voorbeelden zien van apps in de zorg? Lees dan het artikel Apps voor in de zorg - 17 voorbeelden of lees het artikel over Medische software en apps: CE-certificering.