MediaMasters: een recordaantal van >160.000 leerlingen
18.11.2021
Tijdens de Week van de Mediawijsheid (van 4 t/m 12 november) vond MediaMasters plaats, de serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media.
Een nieuw record
Een recordaantal van >160.000 leerlingen uit groep 7 en 8 uit het regulier en speciaal onderwijs deden dit jaar mee met MediaMasters. Zij bouwden spelenderwijs kennis op over mediawijze onderwerpen zoals WhatsApp, privacy, online pesten, nepnieuws, gamen en meer.
Tijdens de Week van de Mediawijsheid probeerden de kinderen thuis en op school zoveel mogelijk bits (punten) te verdienen door MediaMissies te volbrengen, mediaquizzen te beantwoorden en door thuis extra games te spelen. De eerste vijf weekmissies werden meer dan 27.000 keer gespeeld, waarbij ruim 200.000 missie vragen zijn beantwoord. In totaal zijn er meer dan 3.000.000 vragen beantwoord en zijn er 45.000.000 bits verdiend. Tijdens de pieken hadden we maar liefst meer dan 20.000 gelijktijdige gebruikers en de klas die de meeste bits wist te verdienen werd uitgeroepen tot ‘Meest mediawijze klas van Nederland’.
De kinderen uit groep 7 van basisschool het Startblok uit Oude-Tonge mogen zichzelf de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ noemen, want zij hebben de meeste bits verdiend. MediaMasters werd ook gespeeld in het speciaal (basis)onderwijs. De afleveringen waren digitoegankelijk en werden ondersteund met gebarentaal en ondertiteling, zo konden ook slechthorende kinderen meedoen. Voor slechtziende kinderen was er een variant beschikbaar met audiodescriptie. In het speciaal onderwijs werd Klas Bovenbouw 2 van de Aventurijn uit Volendam winnaar van de speciaal onderwijs-competitie.
Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs en Media) bracht daarnaast tijdens de Week van de Mediawijsheid een bezoek aan de gereformeerde basisschool De Fakkel in Almelo. Daar ging hij met de kinderen in gesprek over mediawijsheid en het thema Samen Sociaal Online.
Wil je meer weten over MediaMasters en de prijsuitreiking? Bekijk dan de MediaMasters website.