Leestijd ca. 5 min.
Je komt ze overal tegen: smartphones. Wanneer je een trein instapt, een wachtruimte inloopt of collega’s pauze ziet houden, dan valt er direct iets op: (bijna) iedereen heeft een smartphone in zijn hand.
Android en iOS besturingssystemen bezitten anno 2020 ruim 99% van de markt. Dit betekent dat organisaties die een app willen ontwikkelen een keuze moeten maken tussen deze platformen of een app moeten ontwikkelen voor beide. In dit artikel gaan we verder in op de consequenties en de verschillen tussen Android en iPhone voor het app ontwikkelen.
Er zijn duidelijke verschillen tussen de twee grote spelers op de smartphone en app markt:
1. Marktaandeel
De overtuigende marktleider van de twee is Android; het open-source besturingssysteem van Google. De grote kracht van Android zijn goedkope instapmodellen en dat het besturingssysteem op meerdere smartphone modellen van verschillende fabrikanten draait. Fabrikanten van smartphones, waaronder bijvoorbeeld Samsung en Huawei, hoeven namelijk geen licentiekosten te betalen aan Google. Dit is één van de redenen waarom Android als besturingssysteem terug te vinden is op 60% van alle smartphones in Nederland. Op de tweede plaats staat iOS, dat komt mede door de grote populariteit van de iPhone en de iPad. Bij elkaar hebben Android en iOS ruim 99% van de smartphone markt in handen (Statcounter, 2020).
2. Gebruikers
Zoals hiervoor is aangegeven heeft Android het grootste marktaandeel. iOS-gebruikers hebben daarentegen algemeen een hoger inkomen en een hoger opleidingsniveau. Daarnaast zijn iPhone-gebruikers actiever op hun smartphone.
3. Inkomstengeneratie
iPhone-gebruikers besteden gemiddeld per gebruiker meer tijd aan apps en zij zijn eerder bereid hieraan geld uit te geven (New York Post, 2018). Android- gebruikers compenseren dit weer grotendeels met dank aan hun marktaandeel.
Er zijn vijf grote verschillen tussen iPhone en Android wanneer het gaat om app ontwikkeling:
Android-gebruikers gebruiken de Google Play Store om apps te downloaden en iPhone-gebruikers downloaden apps uit de Apple App Store. Er zijn veel verschillen tussen beide app stores en beide platformen hebben dan ook hun eigen voor- en nadelen. Zo kost het $99,- per jaar om een app te lanceren in de App Store en betaal je in de Play Store eenmalig $25,-. Daarnaast duurt het langer om een app in te dienen bij de App Store dan bij de Play Store. De reden hierachter is dat alle apps handmatig worden gecontroleerd en als de app niet aan alle richtlijnen voldoet, zal deze na het verwerken van de feedback vanuit Apple opnieuw ingediend moeten worden. Apple hanteert een review tijd van 48 uur, waarna de app live staat zodra deze wordt goedgekeurd. Bij de Play Store heb je binnen 24 uur een antwoord, meestal duurt dit 2 tot 3 uur.
Eén van de uitdagingen tijdens de ontwikkeling van een native app voor Android en iOS is om ervoor te zorgen dat dezelfde app functionaliteiten op beide platforms aanwezig zijn. Door de verschillen tussen beide platforms is het van belang om apps te ontwikkelen die zijn aangepast aan de kenmerken van iOS of Android. Apple heeft er met het iOS platform voor gezorgd dat er meer regels zijn vastgelegd over wat wel en niet is toegestaan. Daardoor zijn de mogelijkheden beperkt over hoe verschillende User Interface (UI) elementen eruitzien. Denk bijvoorbeeld aan het standaard toetsenbord van iOS of de manier waarop tijd en datum geselecteerd worden.
De app ontwikkeling voor een Android toestel is daarentegen het tegenovergestelde. In plaats van één specifieke User Interface en bijbehorende functionaliteiten vast te leggen, geeft Android alleen aanwijzingen en advies over hoe UI-elementen eruitzien en waarvoor ze gebruikt kunnen worden. De keerzijde van de flexibiliteit van Android is dat het platform gefragmenteerd is door verschillende smartphone modellen en type besturingssystemen. De grote uitdaging bij app ontwikkeling op Android is om ervoor te zorgen dat de app op elk type toestel er hetzelfde uitziet en op dezelfde manier functioneert.
Met de 99% regel in het achterhoofd, is het een logische keuze om voor een native app op Android en iOS te kiezen. Er liggen immers serieuze kansen voor app ontwikkeling op zowel het Android als op het iOS besturingssysteem.
Een native app ontwikkelen biedt meerdere voordelen:
1. Gebruiksvriendelijkheid
Native apps zijn specifiek voor een bepaald platform ontwikkeld en zijn dan ook perfect op het platform afgestemd. Wanneer je een native app maakt kan je gebruik maken van de userinterface onderdelen van Apple en/of Android. Hierdoor zal de gebruiker snel gewend zijn aan het gebruiken van de app.
2. Sterke performance
Doordat de app al is gedownload, hoeft de app vrijwel niet geladen te worden en dit komt de snelheid ten goede. Daarnaast worden native apps ontwikkelt voor een specifiek platform met een eigen programmeertaal. Als gevolg hiervan zijn native apps erg snel in gebruik.
3. Offline beschikbaarheid.
De gehele app is van tevoren gedownload in de app store en daarom zal veel informatie van de native app ook offline beschikbaar zijn
4. Maximaal gebruik van alle functionaliteiten
Een native app kan gebruik maken van alle features van een smartphone. Denk bijvoorbeeld aan camera, GPS, notificaties, Bluetooth of microfoon.
5. Integratiemogelijkheden
Native apps bieden goede integratiemogelijkheden met andere apps die data uit kunnen wisselen. Zo kunnen bijvoorbeeld contacten uit het adresboek worden ingelezen of kan externe data van een andere app worden ingeladen.
6. Veiligheid
Native apps moeten voldoen aan de veiligheidsstandaarden van het platform, hierdoor is een native app algemeen veiliger dan een hybride of web app.
7. App Store Optimalisatie (ASO)
Met App Store Optimalisatie (ASO) kan je ervoor zorgen dat jouw app in de spotlights terecht komt.
Ondanks vele voordelen, heeft een native app ook nadelen:
1. Apart per platform (iOS of/en Android) ontwikkelen
Het grootste nadeel van native apps is dat de app ontwikkeld zal moeten worden met twee verschillende programmeertalen en ontwikkelomgevingen.
2. Kosten
Doordat ontwikkeling voor meerdere besturingssystemen nodig is, liggen de opstartkosten vaak hoger om een app native te ontwikkelen op twee platformen.
3. Afhankelijkheid Google Play en de App Store
Native apps zijn afhankelijk van de Google Play Store en de App Store, doordat zij moeten goedkeuren of een app op het platform komt. Daarnaast moeten ook updates goedgekeurd worden.
Onze conclusie is dat app ontwikkeling voor Android en iOS niet gaat volgens het credo 'one size fits all'. Om een succesvolle app voor Android en iOS te ontwikkelen is het van belang om het ontwerp aan te passen aan de kenmerken van het besturingssysteem. Hierdoor worden apps uiteindelijk beter en ook langer en vaker gebruikt. Kwalitatief ontwikkelde apps leveren jou als app opdrachtgever het voordeel op waar je naar verlangt.
In het beste scenario wil je een app ontwikkelen voor Android en iOS, zodat je zoveel mogelijk gebruikers kunt aanspreken. Dit is alleen helaas niet altijd mogelijk, door bijvoorbeeld het budget of tijdnood. In dat geval zou een hybride app of een PWA (Progressive Web App) een oplossing kunnen bieden. Lees meer over hybride apps of PWA's.
Wil je weten of een native app de juiste keuze is voor jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord.